Sarepta
Om Sarepta blank blank blank Søk blank blank blank English blank
Sarepta
strek
Vårt strålende univers
strek
strek
Sola
strek
strek
Vår naboplanet Venus
strek
strek
Utforsk planeten Mars
strek
strek
Fakta om Mars
strek
Tidligere romsonder
strek
Landinger på Mars
strek
Romsonden Mars Express
strek
strek
Oppgaver
strek
Lenker
strek
Reconnaissance Orbiter
strek
Fremtidige ferder til Mars
strek
strek
I bane rundt Saturn
strek
strek
Satellitter i bane
strek
strek
Romsonder og bemannede romfartøy
strek
strek
Jorda sett fra satellitt
strek
strek
Satellitter overvåker jorda
strek
strek
Jordobservasjon og GIS
strek
strek
Spinn-off
strek
strek
blank blank blank blank blank
strek
Satellittbilder
strek
strek
strek
Lenkebibliotek
strek
strek
Ordliste
strek
strek
Programvare
strek
strek
Læreplaner
strek
strek
Konkurranser
strek
strek
Prosjekter, aktiviteter
strek
strek
Nyhetsnotiser
strek
strek
blank
Romsonden Mars Express
Romsonden Mars Express Den europeiske romsonden Mars Express ble skutt opp 2. juni 2003 og landingsfartøyet Beagle 2 var planlagt satt på planeten Mars 1. juledag 2003. Dette er Europas første ferd til Mars.
blank
Mars Express kartlegger Mars
Mars Express har tatt bilder og gjort analyser av overflaten og atmosfære til Mars. Hensikten har vært å gi svar på fundamentale spørsmål rundt miljøet på overflaten, planetens geologi og atmosfære, om det er vann der og sist men ikke minst om det har vært eller kan være liv der.
blank
Landingsfartøyet Beagle 2
1. juledag 2003, fem dager før romsonden gikk inn i bane rundt Mars, skulle Europas første landingsfartøy Beagle 2 settes ned på planeten. Beagle 2 gikk dessverre tapt under landing 25. desember 2003. Vi vet ennå ikke årsaken til dette.
blank
ESAs Mars Express-ekspedisjon
Mars Express er en ekpedisjon innen den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs lantids forskningsprogram "Horizon 2000 Plus".
blank
Fakta om det høyoppløselige stereokamera - HRSC
Om bord i Mars Express foregår syv vitenskapelige eksperimenter. Ett av disse er det høyoppløselige stereokameraet (the High Resolution Stereo Camera, HRSC). HRSC er et høyoppløselig stereo- og fargebildebehandlingssystem.
blank
A New Perspective on Mars
Ledelsen av HRSC-eksperimentet er på Freie Universität Berlin. Teamet som administrerer og leder HRSC-eksperimentet, holder til på DLRs Institutt for planetforskning i Berlin-Adlershof. Det er der alle rådata blir bearbeidet til vitenskapelig brukbare bildeprodukter og gjort klare til arkivering.
blank
Planeten Mars - detaljerte bilder
Det globale kartet over Mars er basert på data fra Mars Orbiter Laser Altimeter (høydemåler) (MOLA), et instrument på NASAs romsonde Mars Global Surveyor. MOLA kartla høyder og dybder i terrenget – topografien – på planetens overflate med lasermålinger. De topografiske stereobildene er bilder tatt med bruk av det høyoppløselige strereokameraet, HRSC, om bord på romsonden Mars Express. Den utrolige oppløsningen på bildene gjør det mulig for geologer å analysere topografiske detaljer ned til 10 m.
blank
Norsk forskning og industri deltar ombord på Mars Express
Flere hundre vitenskapsmenn og ingeniører har arbeidet i seks år med utvikling og bygging av romsonden og landingsfartøyet.
blank
Planetforskning ved DLR
Planeter, måner og små himmellegemer i solsystemet er vitenskapsfeltet til DLRs Institutt (German Aerospace Center) for planetforskning.
blank
Ny viten om Mars
På en pressekonferanse ved ESA´s hovedkvarter 30. november 2005 la europeiske forskere frem nye, interessante opplysninger om Mars.
blank
Mystiske avleiringer på Mars
Mars Express har undersøkt de geologiske strukturene Medusae Fossae på Mars. Kanskje består de mystiske formasjonene av fryst vann.
blank
Mars Express har oppdaget ''nordlys’’ på Mars
Den 11. august 2004 gjorde Mars Express de første observasjonene som noensinne er gjort av aurora på Mars. Aurora er lys som sendes ut av gasser i atmosfæren. Et kjent eksempel på dette er nordlys, men ‘’nordlyset’’ på Mars er helt annerledes enn på jorda!
blank
blank blank
blank
blank blank blank blank blank blank
Sarepta er en tjeneste fra Nasjonalt senter for romrelatert opplæring, www.narom.no
i samarbeid med Norsk Romsenter, www.romsenter.no.
Kontakt Sarepta
blank