Sarepta
Om Sarepta blank blank blank Søk blank blank blank English blank
Sarepta
strek
Vårt strålende univers
strek
strek
Sola
strek
strek
Vår naboplanet Venus
strek
strek
Utforsk planeten Mars
strek
strek
I bane rundt Saturn
strek
strek
Fakta om Saturn
strek
Tidligere romsonder
strek
Cassini-Huygens
strek
strek
Lenker
strek
strek
Satellitter i bane
strek
strek
Romsonder og bemannede romfartøy
strek
strek
Jorda sett fra satellitt
strek
strek
Satellitter overvåker jorda
strek
strek
Jordobservasjon og GIS
strek
strek
Spinn-off
strek
strek
blank blank blank blank blank
strek
Satellittbilder
strek
strek
strek
Lenkebibliotek
strek
strek
Ordliste
strek
strek
Programvare
strek
strek
Læreplaner
strek
strek
Konkurranser
strek
strek
Prosjekter, aktiviteter
strek
strek
Nyhetsnotiser
strek
strek
blank
Cassini-Huygens
Cassini-Huygens Etter en syv års lang ferd gjennom solsystemet kom romsonden Cassini-Huygens frem til Saturn sommeren 2004. Orbitalsonden Cassini har foretatt flere interessante observasjoner av planeten og dens måner, mens landingsmodulen Huygens har gjennomført en svært dramatisk landing på planetens største måne, Titan.
blank
Cassini sin ferd til Saturn
Romsonden Cassini-Huygens sin 3,4 milliarder kilometer lange ferd mot Saturn begynte den 15. oktober 1997. Syv år senere, den 1. juli 2004 ble den første og hittil eneste romsonde som har gått i bane rundt gasskjempen.
blank
Cassini i bane rundt Saturn
Cassini gikk inn i bane rundt Saturn sommeren 2004. I utgangspunktet var det planlagt at romsonden skulle operere i fire år, frem til sommeren 2008, men prosjektet ble først utvidet frem til høsten 2010, og deretter frem til høsten 2017.
blank
Cassini utforsker gasskjempen Saturn
Saturns karakteristiske ringer ble først observert av Galileo Galilei i 1610, men teleskopet han brukte var ikke bedre enn at han ikke klarte å tolke hva han så. Siden den gang har teleskopene og teknologien blitt bedre og bedre. Hva gjelder Saturn har det toppet seg med romfartøyet Cassini, som har gitt oss mye bedre forståelse av planeten og dens ringer enn vi har hatt noen gang før.
blank
Landingsfartøyet Huygens
I slutten av desember 2004 slippes landingsfartøyet Huygens løs fra sonden Cassini og begynner sin 22 dager lange ferd mot månen Titan.
blank
Vellykket landing på Titan
14. januar 2005, etter en syv års reise gjennom solsystemet sammen med Cassini, trengte ESAs Huygens-sonde ned gjennom atmosfæren til Titan, Saturns største måne, og landet velberget på overflaten.
blank
Cassini kan løse gammelt mysterium på Iapetus
Saturns måne Iapetus er en av planetens største og en av de mest interessante månene i solsystemet. Den er ikke kuleformet, men ser mer ut som en gigantisk valnøtt med fjell større enn Mount Everest ved ekvator. Enda mer interessant er det at halve månens overflate er dekt av et mørkt støv som ingen er sikre på hvor kommer fra.
blank
Cassini utforsker Dione
Dione er en av Saturn mindre måner. Den kan tilsynelatende virke som en ganske kjedelig isklump, men takket være romsonden Cassini har forskere funnet ut at den kan skjule flere mysterier. Vi har blant annet funnet ut at den i et sammenstøt med en komet eller asteroide har, av en hittil ukjent grunn, rotert akkurat en halv runde, og under den islagte overflaten har vi fått indikasjoner om at det kan finnes flytende vann.
blank
blank blank
blank
blank blank blank blank blank blank
Sarepta er en tjeneste fra Nasjonalt senter for romrelatert opplæring, www.narom.no
i samarbeid med Norsk Romsenter, www.romsenter.no.
Kontakt Sarepta
blank