Sarepta
Om Sarepta blank blank blank Søk blank blank blank English blank
Sarepta
strek
Vårt strålende univers
strek
strek
strek
Sola
strek
strek
Vår naboplanet Venus
strek
strek
Utforsk planeten Mars
strek
strek
I bane rundt Saturn
strek
strek
Satellitter i bane
strek
strek
Romsonder og bemannede romfartøy
strek
strek
Jorda sett fra satellitt
strek
strek
Satellitter overvåker jorda
strek
strek
Jordobservasjon og GIS
strek
strek
Spinn-off
strek
strek
blank blank blank blank blank
strek
Satellittbilder
strek
strek
strek
Lenkebibliotek
strek
strek
Ordliste
strek
strek
Programvare
strek
strek
Læreplaner
strek
strek
Konkurranser
strek
strek
Prosjekter, aktiviteter
strek
strek
Nyhetsnotiser
strek
strek
blank
Vårt strålende univers
Vårt strålende univers Universet er fylt av elektromagnetisk stråling som kan gi oss informasjon om hva som finnes der ute, men mye av denne strålingen blir blokkert og forstyrret av jordas atmosfære. Romalderen har gitt oss en ny mulighet til å se universet tydeligere enn noen gang før. Forskere plasserer i dag teleskop ute i verdensrommet, over jordas forstyrrende atmosfære. I artiklene under ser vi på hva vi kan finne ut ved å tolke den kosmiske strålingen, og vi gir eksempler på romsonder som brukes for å gjøre observasjoner av den.
blank
Et strålende univers
Universet vårt er fylt av elektromagnetisk stråling – lys, ultrafiolett stråling, røntgenstråling, infrarød stråling, mikrobølger, radiobølger osv. Ved hjelp av teleskop og detektorer kan vi registrere denne strålingen og skaffe oss bilder og informasjon om sola, andre stjerner, andre planeter, galakser, sorte hull og vi kan til og med skaffe oss et bilde av hvordan universet så ut rett etter at det hadde blitt til i det store smellet.
blank
Et univers av stjerner
Av all materien vi har god kjennskap til i universet er så å si alt lokalisert i stjerner eller stjernenes fødestuer - interplanetariske tåker. Livet slik vi kjenner det er avhengig av energien fra stjerner, og det er avhengig av grunnstoffer som produseres i stjerner. Vi lever i et univers av stjerner.
blank
AMS - Alpha Magnetic Spectrometer
Blant annet ved hjelp av norsk teknologi leter AMS-02 etter antimaterie og mørk materie i verdensrommet. Dette er et ledd i finne svar på noen av universets største gåter, nemlig hvordan det hele ble til og hvordan det har utviklet seg.
blank
Hubblesonden
Hubblesonden er et samarbeidsprosjekt mellom ESA og NASA. Den ble skutt opp i 1990 og kommer antageligvis til å være operativt fram til ihvertfall 2015. Fra sin bane rundt jorda omtrent 600 km over den forstyrrende atmosfæren kan Hubble ta 5 ganger skarpere bilder enn de beste teleskopene vi har på bakken. Hubbleteleskopet har gitt oss tydeligere bilder av universet enn vi noen gang har hatt tidligere.
blank
Plancksonden
Plancksonden er en europeisk romsonde som ble sendt opp med en Ariane 5 rakett fra Kourou i franske Guiana i 2009. Den er plassert 1,5 millioner kilometer unna oss, i skyggen av jorda fra sola på et sted som kalles Lagrange 2 punktet. Sonden studerer elektromagnetisk stråling som har reist gjennom universet uten å kollidere med noe nesten helt siden det store smellet (The Big Bang). Plancksonden er ganske passende oppkalt etter den tyske fysikeren Max Planck (1858-1947), som i 1918 vant nobelprisen for sine studier av elektromagnetisk stråling.
blank
Herschelsonden
Herschelsonden er en europeisk romsonde som ble sendt opp sammen med Plancksonden i 2009. Ved å studere lys i det infrarøde spekteret, lys som har for lite energi til at vi kan oppfatte det med øynene våre eller optiske teleskop, studerer Herschel blant annet dannelsen av stjerner og galakser. Sonden er oppkalet etter Sir William Herschel som blant annet er oppdageren av planeten Uranus. Han er også oppdageren av infrarødt lys og han er den første som påviste at solsystemet vårt beveger seg gjennom verdensrommet.
blank
Rosetta leter etter svar i verdensrommet
Kometer er rester etter solsystemets dannelse. De kan ha spilt en nøkkelrolle i livets opprinnelse på jorda. Det er derfor knyttet stor spenning til den europeiske romsonden Rosetta som ble skutt opp fra Kourou i franske Guiana i 2004. I august 2014 ble den første romsonde som noen sinne har gått i bane rundt og studerer en komet på nært hold. Den har også med seg et landingsfartøy som vil ta prøver fra kometens overflate.
blank
Elektromagnetisk stråling
Ved hjelp av teleskoper og detektorer studerer stadig flere romsonder elektromagnetisk stråling fra verdensrommet. Strålingen kan tolkes og gi oss informasjon om hva som er der ute. Men hva er egentlig elektromagnetisk stråling? I denne artikkelen skal vi forklare det, og vi skal se på noen av egenskapene elektromagnetisk stråling har.
blank
blank blank
blank
blank blank blank blank blank blank
Sarepta er en tjeneste fra Nasjonalt senter for romrelatert opplæring, www.narom.no
i samarbeid med Norsk Romsenter, www.romsenter.no.
Kontakt Sarepta
blank