Sarepta
Om Sarepta blank blank blank Søk blank blank blank English blank
Sarepta
strek
Vårt strålende univers
strek
strek
Sola
strek
strek
Vår naboplanet Venus
strek
strek
Utforsk planeten Mars
strek
strek
I bane rundt Saturn
strek
strek
Satellitter i bane
strek
strek
Romsonder og bemannede romfartøy
strek
strek
Jorda sett fra satellitt
strek
strek
Satellitter overvåker jorda
strek
strek
Jordobservasjon og GIS
strek
strek
Spinn-off
strek
strek
strek
blank blank blank blank blank
strek
Satellittbilder
strek
strek
strek
Lenkebibliotek
strek
strek
Ordliste
strek
strek
Programvare
strek
strek
Læreplaner
strek
strek
Konkurranser
strek
strek
Prosjekter, aktiviteter
strek
strek
Nyhetsnotiser
strek
strek
blank
Spinn-off fra romfartsindustrien
Spinn-off fra romfartsindustrien Ved å bruke teknologi som allerede er utviklet av romfartsindustrien kan selskaper spare mye tid og penger. Det finnes også mange produkter vi antageligvis aldri ville hatt uten romfartsindustrien. Slike produkter, som kommer som et bi-produkt fra romfartsindustrien, kaller vi spinn-off-produkter.
Eksempler på dette er den elektriske drillen, usynlig tannregulering og en rekke medisinske hjelpemidler. Det finnes et hav av større eller mindre spinn-off-produkter, så mange at det nærmest er umulig å gi en fullstendig oversikt. Gjennom artiklene under vil vi likevel prøve å gi et visst bilde av hvordan romfartsindustrien påvirker legevitenskapen, bilen din og hverdagen din ellers.
blank
Teknologioverføring
Noen av spinn-off-produktene kommer som et heldig tilfeldig biprodukt fra romfartsindustrien, men det jobbes også mer bevisst med å få overført teknologi fra romfarten til andre deler av samfunnet. Både ESA og NASA har egene avdelinger som jobber arbeider med dette.
blank
Spinn-off i legevitenskapen
Det finnes mange spinn-off-produkter innen legevitenskapen. Under skal vi se flere eksempler på dette. Blant annet skal vi se at søken etter nyfødte stjerner har gitt en mer effektiv metode å måle kropstemperaturen din på.
blank
Spinn-off i hverdagsartikler
Daglig omgir vi oss med en mengde teknologi som baserer seg på og/eller har sin opprinnelse i romfartsindustrien. De to kanskje mest åpenbare eksemplene er navigasjonssystemet GPS og satellitt-TV'en, men i tillegg til disse er det en rekke flere kjente og kjære produkter hvor det ikke er så åpenbart at romindustrien står bak.
blank
Spinn-off i bilteknologi
I nye biler inkluderes stadig mer avansert teknologi. Denne teknologien er i mange tilfeller er et biprodukt fra romfartsindustrien. Vi kan takke  romfartsindustrien for karbonbremser, navigasjonssystemer og mye annet. Her ser vi på noen slike eksempler.
blank
blank blank
blank
blank blank blank blank blank blank
Sarepta er en tjeneste fra Nasjonalt senter for romrelatert opplæring, www.narom.no
i samarbeid med Norsk Romsenter, www.romsenter.no.
Kontakt Sarepta
blank